To Χριστουγεννιάτικο τεύχος μας
To Χριστουγεννιάτικο τεύχος μας
Αυτό είναι ένα ειδικό μίνι-τεύχος για τις διακοπές των Xριστουγέννων!
Μπορείτε να βρείτε συνταγές γλυκών από Γερμανία και Βρετανία, ένα κόμικ και ένα γιορτινό σταυρόλεξο!
Ακούστε τα κάλαντα από τους συμμαθη΄τες μας, αλλά και τις μουσικές μας επιλογές για αυτές τις γιορτές στο playlist που ετοιμάσαμε ειδικά για εσάς! Τέλος, διαβάστε το γράμμα που στέλνουμε εμείς στον Άγιο Βασίλη!
Καλή διασκέδαση και καλές γιορτές σε όλους!!!
Ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα σε διάφορες γλώσσες!
Aγγλικά: Merry Christmas
Ιταλικά: Βυno Natale
Γερμανικά: Frohe Weihnachten
Ισπανικά: Feliz Navidad
Γαλλικά: Joyeux Noel
Τούρκικα: Multu noeller
Ολλανδικά: Vrolijk Kerstfeest
To Jingle Bells, ενορχηστρωμένο από τα παιδιά του club του σχολείου μας, "Μουσική και Μουσικοί"!
Συνταγή Βρετανικής Πουτίγκας
Η πουτίγκα είναι ένα παραδοσιακό Βρετανικό γλύκισμα. Πρόκειται για ένα γιορτινό γλυκό γεμάτο ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και συμβολίζει την αφθονία και την ευημερία!
Υλικά για 2 φόρμες
50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
2 μεγάλα ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
200 γρ. κόντιτα
100 ανάμεικτα ξερά δαμάσκηνα και χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
1 κιλό ανάμεικτες σταφίδες (τα 700 γρ. μαύρες, τα 300 ξανθές)
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ψίχουλα από φρέσκο άσπρο ψωμί
100 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
3 μεγάλα αυγά
3 κουτ. σούπας κονιάκ ή μαύρο ρούμι
1 μπαλάκι μοσχοκάρυδο
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα, τα μήλα, την κόντιτα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το αλεύρι, τα ψίχουλα ψωμιού, την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το κονιάκ. Τρίβουμε όλο το μπαλάκι μοσχοκάρυδου στο μείγμα (είναι μεγάλη ποσότητα αλλά, πιστέψτε μας, είναι σωστή). Δεν ανακατεύουμε ακόμη.
Προσθέτουμε το βούτυρο ως εξής: το ξετυλίγουμε από το περιτύλιγμά του μέχρι τη μέση. Το κρατάμε από το περιτύλιγμα και τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη το 1/4 από όλο το κομμάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά. Με τον ίδιο τρόπο τρίβουμε άλλο 1/4 βουτύρου. Ανακατεύουμε ξανά.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορέςμε τρίψιμο-ελαφρύ ανακάτεμα, μέχρι να τρίψουμε όλο το βούτυρο. Τότε ανακατεύουμε σχολαστικά, για 3-4 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να «κάθεται» λίγο, να χάνει τον όγκο του. Παραδοσιακά, στο ανακάτεμα αυτό παίρνει μέρος όλη η οικογένεια. Ανακατεύουν όλοι από λίγο, ένας-ένας, κάνοντας μια ευχή την ώρα του ανακατέματος.
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα δύο ημισφαιρικές φόρμες, ανοξείδωτες, χωρητικότητας περίπου 1,2 λίτρων η καθεμία. Στρώνουμε στον πάτο της καθεμίας από ένα δίσκο λαδόκολλας. Μοιράζουμε το μείγμα της πουτίγκας στις δύο φόρμες, φτάνοντας μέχρι 2 εκ. κάτω από το χείλος, και πιέζουμε καλά το μείγμα με ξύλινη κουτάλα.
Καλύπτουμε κάθε φόρμα με διπλό φύλλο λαδόκολλας, αρκετά μεγάλο ώστε να εξέχει καλά από τις φόρμες. Δένουμε τα φύλλα με σπάγκο, γύρω από τα χείλη κάθε φόρμας, αφήνοντας όμως αρκετό μπόσικο στο χαρτί γιατί η πουτίγκα θα διογκωθεί στο μαγείρεμα. Αν περισσεύει πολύ χαρτί μετά το δέσιμο, γρύρω από τον σπάγκο, το κόβουμε γύρω γύρω.
Ακουμπάμε κάθε φόρμα πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Φέρνουμε τις άκρες του ελουμινόχαρτου προς τα πάνω και σφίγγουμε σφικτά, φτιάχνοντας πουγκί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με δεύτερο μεγάλο κομμάτι από αλουμινόχαρτο, με το οποίο τώρα θα καλύψουμε κάθε φόρμα από πάνω προς τα κάτω, ενώνοντας τις άκρες του κάτω από τον πάτο κάθε φόρμας.
Σταθεροποιούμε τα αλουμινόχαρτα τυλίγοντας και δένοντάς τα γύρω γύρω με μπόλικο σπάγκο, όπως δένουμε το ψητό ρολό κρέατος. Με αυτό το σχολαστικό τύλιγμα κάθε φόρμας σε λαδόκολλα και διπλό αλουμινόχαρτο και δέσιμο, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα περάσει νερό μέσα στις πουτίγκες, τις κάνουμε με άλλα λόγια όσο γίνεται υδατοστεγείς.
Βάζουμε τις τυλιγμένες φόρμες σε δύο κατσαρόλες και προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση κάθε μπολ. Κλείνουμε τις κατσαρόλες με τα καπάκια τους και βάζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά ώστε τώρα το νερό μόλις που να ανακινείται και μαγειρεύουμε στον ατμό για 8 ώρες. Συμπληρώνουμε όποτε χρειάζεται με καυτό νερό ώστε η στάθμη του να φτάνει πάντα μέχρι τη μέση κάθε φόρμας.
Βγάζουμε προσεκτικά τις φόρμες από τις κατσαρόλες, φορώντας γάντια φούρνου για να μην καούμε, και τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, για 10-12 ώρες.
Καλή απόλαυση!!!
Lebkuchen - Xριστουγεννιάτικο γερμανικό γλυκό
Χριστουγεννιάτικα μυρωδάτα μπισκότα με μπαχαρικά, που μας πρότειναν να δοκιμάσουμε οι μαθητές και η δασκάλα του club γερμανικών του σχολείου!
Για τη ζύμη:
220 γρ. μέλι
50 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
85 γρ. βούτυρο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
85 γρ. αμύγδαλα, ωμά τριμμένα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. φρούτα, απόξηραμένα
Για το γλάσο:
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
100 γρ. κουβερτούρα
20 γρ. βούτυρο
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν το μείγμα λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα αποξηραμένα φρούτα.
Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει μια κολλώδης ζύμη.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα μπολ
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και λίγο να φουσκώσει για 1 ώρα.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ξεσκεπάζουμε και πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατι απλώνουν κατά το ψήσιμο
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Για το γλάσο, λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και τα μπαχαρικά σε μπεν μαρί ή τα τοποθετούμε για δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί. Αφού ψηθούν τα μπισκότα και κρυώσουν τοποθετούμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το γλάσο πάνω από κάθε μπισκότο.
Η Χριστουγεννιάτικη playlist των School Reporters!
Το δικό μας γράμμα στον Άγιο Βασίλη
Αγαπητέ μας Άγιε Βασίλη,
Για αυτά τα Χριστούγεννα θα θέλαμε να ζητήσουμε, να έχουμε μια ωραία σχολική χρονιά και να περάσουμε τέλεια στις διακοπές με την οικογένεια μας και τους αγαπημένους μας φίλους!
Στέλνουμε ευχές για ειρήνη, υγεία, αγάπη σε όλο τον κόσμο! Για αυτές τις γιορτές, ευχόμαστε να μην υπάρξει κανένα παιδί που πεινάει, κρυώνει ή δε χαμογελά...
Να έχουμε μια υπέροχη καινούργια χρονιά!
Καλά Χριστούγεννα!!!
Με αγάπη,
School Reporters